Дубички 20. вијек – рецензија


Марко Јанковић, млади и веома талентовани историчар из Козарске Дубице, још током основних и мастер студија показао је изражено интересовање за националну савремену историју, односно за историју Југославије и историју Републике Српске. У том временском и просторном оквиру, он се нарочито занимао за историју свог завичаја, општине Босанска Дубица, односно Козарска Дубица. Управо је истраживање историје тог страдалничког подручја на крајњем сјеверозападу Републике Српске и Босанске Крајине, насељеног поносним становништвом које бурна историја 20. вијека није штедјела тешких искушења, довело Марка Јанковића прво до дипломског рада, а затим и до мастер рада, који су са одличним успјехом одбрањени на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци. Рукопис ,,Дубички 20. вијек“ представља допуњени мастер рад, тако да је обухваћена, истражена и приказана историја ауторовог завичаја од почетка Првог свјетског рата 1914. до краја Југословенског рата 1995. године. Дакле, ријеч је о три ратна и два мирнодопска периода историје једне локалне заједнице.

  Рукопис Марка Јанковића одликује широка изворна и историографска основа, строго примијењена историјска методологија и јасноћа излагања. Не само да је колега Јанковић описао дубичку историју „кратког 20. вијека”, него је и нека ранија дјела о том подручју подвргао аргументованој критици, отклањајући беспотребне идеолошке наслаге, којима су поједини истраживачи „премазивали” одређене процесе и појаве у дубичкој историји. Управо је такав приступ Марка Јанковића, објективан и без предрасуда, најбољи показатељ његове истраживачке зрелости. Посебну вриједност Јанковићевог рукописа има дио посвећен историји Козарске Дубице у вријеме стварања и одбране Републике Српске. Дубичани, тешко страдали за вријеме Независне Државе Хрватске и њене политике геноцида над српским народом (1941‒1945), дали су огроман допринос стварању западне српске републике (1991‒1995). Свијест о томе да би нестанак државе, односно слободе коју је она штитила, могао да доведе до новог геноцида, био је одлучујући мотив да дубички Срби ступе у нови рат, наметнут српском народу, и да током готово четири године беспоштедне борбе, у оквиру једне од најбољих бригада Војске Републике Српске, покажу да су достојни потомци својих предака.

  Рукопис Марка Јанковића ,,Дубички 20. вијек“ представља ново и оригинално научно дјело, којим се аутор на најбољи могући начин одужио свом завичају. Иако је писано са истраживачком страшћу, аутор није подлегао сувишном идеализовању, чиме је још једном потврдио висок степен личног и научног професионализма. Због свих наведених чињеница, најсрдачније препоручујем да рукопис Марка Јанковића буде објављен у форми монографије, као добар историографски примјер како треба истраживати и писати локалну историју.

Проф. др Горан Латиновић

Универзитет у Бањој Луци

Подијели

Ново

РАДОВАН СУБИЋ: Један британски путописац о походу Омер-паше Латаса у Херцеговини 1861. године

4. јуна 2021.

Михајло Ђурић и Коста Чавошки о уставним промјенама у Југославији

НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“

18. априла 2021.
ОЗНАКЕ
ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.