Гласник Клуба историчара Посавина „НАША МИСАО“


Клуб историчара „Посавина“ (у даљем тексту Клуб) основано је на Оснивачкој скупштини 1. марта 2019. године, на иницијативу студената историје са простора Посавине. Клуб је основан као невладина професионално научно-стручна асоцијација историчара и свих других сарадника из области науке и културе. Дјелује на простору Посавине са сједиштем у општини Шамац. Тренутно броји 25 чланова, са простора Републике Српске, Републике Србије и Федерације Босне и Херцеговине. Клуб је почео дјеловати и прије званичног оснивања, још 2018. године. Само дјеловање Клуба за циљ има унапређивање науке и културе (примарна наука историја) и побољшавања квалитета васпитно-образовног процеса на свим нивоима и у свим његовим сегментима.


Један од значајних сегмената рада Клуба је и његова издавачка дјелатност, те покретање гласника „Наша мисао“.


На простору Републике Српске постоје научно-стручни часописи као што су Гласник Удружења архивских радника Републике Српске, Ноема, Историјски часопис, Синеза,… који своје сједиште имају у Бањој Луци, Источном Сарајеву или Требињу, стога је важно напоменути да је гласник „Наша мисао“ први научно-стручни часопис за хуманистичку и друштвену науку на простору Посавине са сједиштем у Шамцу.

„Наша мисао“ је гласник који је намијењен научној, стручној али и широј читалачкој публици. Редакцију гласника чине дипломирани професори историје као и апсолвент са Филозофског факултета у Бањој Луци: Маја Видовић, Димитрије Живановић, Недељка Видић и Мирослав Бабић. Тираж првог броја је 100 комада.

У првом броју гласника могу се пронаћи занимљиве теме из области историјских наука као и тема из области филозофије. Поред стручно-научних радова, налазе се и радови из других области. Тема првог броја била је Глобални токови и ми. Приликом писања радова на тему било је потребно да се користи научни апарат. Самим тим радови су били изложени рецензији. Поред главне теме гласник је имао још двије категорије а то су Путописи и Искуства онлајн наставе, те на крају рубрику In memoriam, у овом броју посвећен историчару и академику Радету Михаљчићу.


Редакција је жељела да разноликим категоријама подстакне све заинтересоване, који имају таленат да га искажу, а самим тим је жељела да привуче и велики број младих људи, који немају додира са стручно-научним радом, а жељели би да допринесу развоју друштвене мисли.


Редакција часописа објавила је и нови конкурс за други број гласника „Наша мисао“, који се такође састоји од три категорије, стручно-научни рад гдје је тема овај пут слободна, те приказ књиге, и есеји са темама Поштуј туђе, воли своје – разгледнице из Републике Српске, Србије и Црне Горе, те Чувајући ћирилицу – чувамо себе, о значају очувања ћирилице као једног од наших националних симбола. Конкурс је отворен до 20. августа 2021. године, радови се могу слати на мејл адресу nasamisao@gmail.com. Гласник „Наша мисао“ доступан је јавности и може се набавити путем мејл адресе.

Представљајући први број гласника „Наша мисао“, научној, стурчној, али и широј читалачкој публици, остајемо у нади да ће радови објављени у овом, али и у наредним бројевима, утицати на развој мисли међу грађанима, и да ћемо њиме помјерати границе сазнања о историји али и другим наукама, друштву и свијету у којем живимо.

Маја Видовић,
предсједник Клуба историчара Посавина

Подијели

Ново

РАДОВАН СУБИЋ: Један британски путописац о походу Омер-паше Латаса у Херцеговини 1861. године

4. јуна 2021.

Михајло Ђурић и Коста Чавошки о уставним промјенама у Југославији

НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“

18. априла 2021.
ОЗНАКЕ
ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.