Култура памћења на Филозофском факултету


Поводом усташког злочина над Србима на подручју Бање Луке у фебруару 1942. године, на Филозофском факултету УНИБЛ 3. фебурара 2021. године приказан је филм и одржано предавање.

Подсјетимо, усташки злочин над Србима у руднику Раковац и селима Дракулић, Мотике и Шарговац код Бање Луке десио се 7. фебруара 1942. Том приликом убијено је преко 2.300 српских цивила, међу којима и 551 дијете. Ради се о најмасовнијем појединачном злочину извршеном у једном дану за вријеме Геноцида над Србима у НДХ (1941‒1945), а изван логорских система.  

У знак сјећања на жртве овог свирепог злочина, на Филозофском факултету приказан је играно-документарни филм хрватског партизана и режисера Војдрага Берчића ,,De hoc tristissimo eventu – О овом претужном догађају’’који је снимљен 1981. Иначе, ово је први пут да се овај филм јавно приказује у Бањој Луци. 

 

Након филма Никола Ожеговић, ма, виши асистент Студијског програма историје, одржао је предавање, засновано на недавно објављеном научном раду  ,,St. Bartholomew’s Night” of Banja Luka ‒ Ustasha crime against Serbs in the area of Banja Luka on 7 February 1942“ који су написали проф. др Горан Латиновић и Никола Ожеговић.

 

 

Догађај, којем су присуствовали професори, асистенти и студенти Универзитета у Бањој Луци, као и потомци и поштоваоци жртава злочина, одржан је у оквиру манифестације „Сриједом на Филозофском”. 

Извор: Универзитет у Бањој Луци

Подијели

Ново

РАДОВАН СУБИЋ: Један британски путописац о походу Омер-паше Латаса у Херцеговини 1861. године

4. јуна 2021.

Михајло Ђурић и Коста Чавошки о уставним промјенама у Југославији

НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“

18. априла 2021.
ОЗНАКЕ
ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.