Ново: ЈАСЕНОВАЧКИ ЛОГОР САСЛУШАЊА СРПСКИХ ИЗБЕГЛИЦА


Музеј жртава геноцида из Београда је крајем прошле и почетком ове године објавио серију извора везаних за страдање српског народа и цркве у НДХ. Сада је објављено ново издање под насловом: ЈАСЕНОВАЧКИ ЛОГОР САСЛУШАЊА СРПСКИХ ИЗБЕГЛИЦА које је приредио Вељко Ђурић Мишина.

Приређивач је у предговору, између осталог, навео и разлоге и околности објављивања. „Приликом рада на докторској дисертацији сазнаo сам много тога о настојањима нарочите комисије Светог архијерејског синода Српске православне цркве и Комесаријата за избеглице и пресељенике владе Милана Недића да прикупе информације о страдању народа и, сходно приликама и могућностима, да сазнања искористе за добробит угроженог Српства, рецимо, преко меморандума Светог архијерејског синода немачким војноуправним командантима Србије.

Познавање историјског контекста и садржаја поменутих меморандума, а изнад свега наук са студија да проучавање прошлости почива на архивској грађи, као и посао који обављам у Музеју жртава геноцида, навели су ме да се посветим приређивању и објављивању вредних историјских извора. Тако је настала књига Меморандуми Светог архијерејског синода Српске православне цркве 1941-1942. године војноуправним командантима Србије( Музеј жртава геноцида, Одбор за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, Београд 2020). Уводна студија поменуте књиге сведочио потреби даљег посвећивања да програму објављивања архивске грађе историјског извора релевантног у разјашњењу трагичне ратне прошлости.

Нужна студија је била да ослика историјски контекст великих трагедија које су задесиле припаднике српског народа у његове Цркве у Независној Држави Хрватској. У студији су поменути и посебни зборници изјава избеглица које су сакупили представници Синода Српске православне цркве и Комесаријата за избеглице владе Милана Недића. Наиме, поменута мешовита комисија у лето 1942. године сачинила је (најмање) шест зборника сведочења: Акција римокатоличке цркве, Акције фрањеваца, Јасеновачки логор и Лобор Град, Босна и Херцеговина Саслушања српских избеглица и Срем, Славонија и Хрватска Саслушања српских избеглица.

Зборници изјава Акција римокатоличке цркве и Акције фрањеваца се донекле допуњавају и међусобно надовезују и објављени  су као друга књига, у истој серији и под знацима Музеја жртава геноцида и Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Поменута комисија је сачинила још два зборника сведочења: „Зверства над Србима у Независној Држави Хрватској од стране усташкогрежима 1941/1942“ и „Зверства Арбанаса извршена над Србима Косова и Метохије“али њихово објављивање биће могуће у неким бољим околностима.“

Истовремено са овим издањем изашле  су и још двије књиге а Музеј жртава геноцида најавио је и нова издања: „Наредних месеци планирамо да завршимо следеће зборнике сведочења Срба из Независне Државе Хрватске: Лобор Град – хрватски логор српске мајке и деце, Саслушања српских избеглица – Босна и Херцеговина, Саслушања српских избеглица – Хрватска, Славонија и Срем…О вредности обављеног посла препуштамо јавности, стручној и широј, да просуди и јавно каже“

Пдф изадње можете преузети на сајту музеја.

Извор: Музеј жртава геноцида.

Подијели

Ново

РАДОВАН СУБИЋ: Један британски путописац о походу Омер-паше Латаса у Херцеговини 1861. године

4. јуна 2021.

Михајло Ђурић и Коста Чавошки о уставним промјенама у Југославији

НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“

18. априла 2021.
ОЗНАКЕ
ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.