НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“


У издању ЈУ НП „Козара“ Приједор, Архива Републике Српске, Удружења архивских радника Републике Српске и Музеја жртава геноцида, објављена је књига „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“, ауторке Марине Љубичић Богуновић. Издавање књиге подржали су и Министарство културе и просвјете Републике Српске, Секретаријат за вјере и Општина Приједор. Рецензенти књиге су проф. др Горан Латиновић и др Вељко Ђурић Мишина.  Промоција књиге најављена је за 21. aприл у Приједору, када ће, бити промовисана и књига „Усташка упоришта под Козаром током Другог свјетског рата“ аутора Бориса Радаковића.

У књизи је обрађено страдање српског цивилног становништва наведених села, током 1941. и 1942. године, јада су ова села изгубила половину становништава. Покољ у Паланчишту и Јеловцу сврстава се у ред најмонструознијих усташких злочина нас Србима током Другог свјетског рата, али је судбина ових села након завршетка рата, остала скоро потпуно непозната широј јавности. О њему су знали старији становници ових села, малобројни преживјели и њихове породице. Ако изузмемо становнике села, ни велики број Приједорчана није о овоме знао много, а свака сљедећа генерација знала је мање.

Оно мало што је о судбини села било до сада познато, знамо из објављених свједочанстава преживјелих, која нажалост, нису бројна. Остали текстови у послијератној литератури сводили су се на описе дизања устанка у овим селима, напад на зграду општине у Паланчишту, оснивање партијске организације и сл. Озбиљније анализе о догађајима који су претходили покољу, о самом злочину, наредбодавцима и извршиоцима није било, како наводи ауторка, која се истраживањем ове теме бавила неколико година.

У књизи је акценат стављен на истраживање  сачуване архивске грађе, усташке и њемачке документације, као и свједочанства људи који су преживјели покољ. На основу ових извора било је могуће добити веома јасну слику о догађајима током три дана трајања покоља у октобру 1942. године. С циљем што бољег разумијевања овог стравичног догађаја, неопходно је било истражити и догађаје током 1941. године, која је како се показало такођер обиљежена великим страдањем цивилног становништва-убиства, пљачка, паљење имовине, с тим што су то чиниле тзв. домаће усташе, муслимани Хрвати, комшије становника Паланчишта.

У књизи се поред имена жртава наводе и подаци о извршиоцима злочина, оптужнице и пресуде, за оне којима је било суђено. Покољ у овим селима није једини, већ један у низу злочина над Србима, али детаљном анализом оваквих догађаја, добијамо јасну слику Геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској.

 

Подијели

Ново

РАДОВАН СУБИЋ: Један британски путописац о походу Омер-паше Латаса у Херцеговини 1861. године

4. јуна 2021.

Михајло Ђурић и Коста Чавошки о уставним промјенама у Југославији

НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“

18. априла 2021.
ОЗНАКЕ
ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.