О нама

Историографија Републике Српске је портал посвећен прeвасходно представљању изучавања историје Републике Српске. У складу са уређивачком политиком, на овом мјесту можете наћи и текстове из других области српске историографије, других историографија и историографије уопште. Не улазећи овом приликом у теоретске дефиниције и могућности схватања и подјеле историографије, можемо рећи да ће у фокусу бити аутори и теме који се баве историјом Републике Српске као и аутори из Републике Српске као дио наше академске заједнице у цјелини. Наравно овдје не говоримо о хомогености приступа и теза, и херметичкој одвојености тема и процеса, него о одређеној тематској и друштвено условљеној груписаности, која јесте вид поједностављивања ради приказа, али која није ограничена само на период Одбрамбено-отаџбинског рата, Геноцида над Србима у НДХ, распада Југославије, или других директно повезаних области. Напротив портал ће доносити садржаје везане за теме из различитих ближих или даљих временских периода прошлости.

Такође ово ће бити мјесто доступно и за друге ауторе, теме, различите тезе и мишљења па и оне које директно, али на методолошки и етички примјеран начин оспоравају мишљења која би мање или више могла бити блиска уредништву портала. Потрудићемо се да полемички тон буде једна од вриједности овог веб мјеста.

Жеља нам је да овим порталом историографија постане видљивија и лако доступна у јавности, као и да историчари и други професионалци могу да прате савремену продукцију на једном мјесту. У првом периоду функционисања настојаћемо да направимо ретроспективу значајних радова и текстова објављених раније који могу помоћи свим онима који тек улазе у ову тематику, или пак трагају за претходним сазнањима на која могу надоградити нове погледе. Упоредо са тим на порталу ће се редовно доносити најновије вијести, најаве, промоције издања, објављени текстови, студије, часописи као и дебате у вези са њима.

Мишљења смо да је читаоцу потребно приуштити и неке опште садржаја мање научног карактера који говоре о одјецима историографије у широј јавности или могу допринијети разумијевању прошлости.

За слање текстова, евентуалних приједлога, критика и сугестија као било шта друго у вези са радом портала молимо Вас да нам се обратите путем електронске поште на: istoriografijars@gmail.com

Срдачно Ваша

ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.