Покренут Јутјуб канал Спомен-подручја Доња Градина


Доња Градина налази се у општини Козарска Дубица у Републици Српској и обухвата простор највећег стратишта некадашњег система логора смрти Јасеновац. Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“ званично је основана 2002. године са циљем да чува успомену на жртве система логора Јасеновац и да истражује и научно презентује злочин геноцида у Јасеновцу и повезаним логорима, као и  у Независној Држави Хрватској уопште, те да одржава простор меморијала.

Из Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ свакодневно се труде да своје сегменте рада прошире у складу са новим технологијама, као и да повећају своје присуство у јавности. „У циљу да будемо што видљивији у јавном простору Јавна установа ‘Спомен-подручје Доња Градина’ је од прошле године покренуло више иницијатива да повећа своју видљивост на друштвеним мрежама и уопштено на интернету. Почетком 2020. године урадили смо редизајн наше веб странице, која је сада модерног изгледа и редовно се ажурира. Средином прошле године покренули смо Твитер канал, који тренутно прати преко 3200 корисника и тај број свакодневно расте“ навели су из установе која представља једно од кључних мјеста српског колективног памћења.

„Ове године Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“ направила је корак даље у смислу презентације меморијала“ наводе и обавјештавају : „Покренули смо Јутјуб канал са циљем да и на тој платформи представимо активности наше установе. За почетак смо поставили неколико извода из сјећања преживјелих логораша како би широј јавности била доступна и та врста материјала. Поред сјећања на каналу ће бити доступни и документарни филмови из наше продукције као и остали видео материјали којима презентујемо Спомен-подручје Доња Градина“.

Сајт Историографија Републике Српске позива све своје читаоце да праћењем канала и сајта, те на друге начине подрже рад поменуте институције и да тиме заједно сви допринесемо култури памћења.

Извор: Спомен подручје  Доња Градина

 

Подијели

Ново

РАДОВАН СУБИЋ: Један британски путописац о походу Омер-паше Латаса у Херцеговини 1861. године

4. јуна 2021.

Михајло Ђурић и Коста Чавошки о уставним промјенама у Југославији

НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“

18. априла 2021.
ОЗНАКЕ
ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.