ЗЛОЧИНИ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У СРЕБРЕНИЦИ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ – зборник радова


Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Удружења историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“, објавио је Зборник докумената „Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату“. Зборник су приредили Драга Мастиловић, Дејана Васин, Маријана Млађеновић, Маја Николић, Славиша Вулић, Бојан Крунић и Димитрије Трифковић.

Из Филозофског факултета Пале наводе да је на 400 страница Зборника сабрано 140 архивских докумената који недвосмислено свједоче о томе како су јединице из Независне Државе Хрватске током Другог свјетског рата у сребреничком срезу убиле 1.076 одраслих мушкараца, 546 жена, 210 стараца и 430 дјеце. Од укупног броја жртава сребреничког среза у Другом свјетском рату, њих 3.281, православни Срби су чинили око 68 одсто, што значи више од двије трећине свих жртава. „Највише њих убијено је из ватреног оружја – 1.129, објешено девет, заклано ножем 663, измрцварено разним методама мучења 348, умрло касније од последица мучења 95 и убијено у логорима 18“, истиче се у саопштењу.

Што се тиче самих докумената приређивачи, између осталог, наводе да се ради о документима из више архива, и то из фондова Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача за Босну и Херцеговину, затим Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача ДФЈ у Београду и Комесаријата за избјеглице Недићеве владе у Београду. У наведеним фондовима чува се обиље архивске грађе која свједочи о злочинима геноцида које је у оквиру Другог свјетског рата спровела Независна Држава Хрватска над Србима, Јеврејима и Ромима и то на читавом подручју које је обухватала ова клеро-фашистичка творевина. Посебну вриједност овог зборника докумената представља чињеница да је од укупно 140 докумената, који се овдје објављују, само један раније објављен, а остали се први пут објављују.

„Документи у Зборнику приређени су хронолошким редом, како би читаоци стекли јаснију слику дешавања на простору Сребренице у току Другог свјетског рата. Прво су груписани они документи који се односе на усташке злочине геноцида 1941. године, као и документи у којима се презентују усташки, њемачки и четнички злочини разврстани по тадашњим мјесним народним одборима, и то за читав период рата од 1941. до 1945. године“, наводи се у предговору зборника.

Зборник је настао као резултат истоименог научног пројекта који су реализовали наставници и сарадници Катедре за историју и археологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који је суфинансирало Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Извор: ИСТОРИГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ / СРНА

Подијели

Ново

РАДОВАН СУБИЋ: Један британски путописац о походу Омер-паше Латаса у Херцеговини 1861. године

4. јуна 2021.

Михајло Ђурић и Коста Чавошки о уставним промјенама у Југославији

НОВО: „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора октобра 1942. године“

18. априла 2021.
ОЗНАКЕ
ИСТОРИОГРАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Пишите нам
istoriografijars@gmail.com

Допуштено је преузимати текстове са портала, уз обавезно навођење извора и упућивање директно линком на страницу са које се текст преузима.

Сва права задржана © Историографија РС 2020.